PhD-afhandling om organisationsudvikling

Jeg har netop forsvaret min ph.d.-afhandling (det er en engelsk doctoral degree, som svarer til en dansk ph.d.-afhandling). Afhandlingen hedder ”Are you impressed?” fordi den handler om hvordan organisationsudvikling også består af anerkendelse, identitet, følelser, magt og etik. Den er dermed et opgør med fremstillingen af konsulenter og ledere som neutrale eksperter, der kan planlægge, implementere og kontrollere udvikling. Afhandlingen kan hentes og læses her: http://www.https://usercontent.one/wp/www.raison.dk/wp-content/uploads/2021/09/Sogård-250&?media=1636380672#215;250-2.jpg.dk/wp-content/uploads/2016/05/Larsen-Sune-Bj%C3%B8rn-Thesis-Final.pdf

 

Afhandlingen har været en integreret del af mit arbejde for en række organisationer, der har været nysgerrige på uforudsigelighed. I min fortsatte praksis som konsulent for ledere og medarbejdere (og for andre konsulenter) har jeg prøvet at sammenfatte afhandlingens budskaber i fire overskrifter:

  1. Følelser som data: Følelser har en relationel karakter, og følelsesmæssige reaktioner fortæller os noget vigtigt om hvad der sker i rummet.
  2. Fra redskab til be-redskab: Redskaber, regler og modeller kan være “døde rutiner”, så vi har brug for et be-redskab til at handle på dén forudsigelige uforudsigelighed, der opstår i praksis.
  3. Stå ved – uden at stå fast: Det er etisk nødvendigt, at vi giver en ærlig respons på det vi mener og tænker samtidig med at vi er villige til at lytte til andre (og dermed ændre på dét vi mener).
  4. Organisationsudvikling handler om magt, anerkendelse og etik: Alle relationer er samtidig magt-relationer som skal forvaltes med omhu.

Jeg håber interesserede har lyst til at læse med og gerne udforske hverdagens kompleksitet over en kop kaffe med mig, når corona-situationen tillader det. Jeg har i hvert fald et enormt samtale- og kaffedriknings-efterslæb med venner, bekendte, kunder og kollegaer.

 

Hvis nogle skulle være interesserede i uddannelsen ved Hertfordshire University, så kontakt mig endelig. Jeg kan varmt anbefale forløbet til alle der er nysgerrige på sig selv i uforudsigelige udviklingsprocesser i organisationer.

MH Sune